8. Sınıf Fen Bilimleri Tutku Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200

8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sürdürebilir Kalkınma Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tutku Yayıncılık 6. Ünite Enerji Dönüşümleri ve Çevre Bilimi Sayfa 196, 197, 198, 199, 200, 201  Sürdürebilir Kalkınma Etkinlik Soruları ve Cevapları

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 196 Cevabı
Aşırı sulama Ladik Gölü’nü ve çevresini nasıl etkilemiştir? Göldeki su, tasaruflu kullanılsaydı böyle bir sonuçla karşılaşılır mıydı?
  • Cevabı: Samsun’a 90 kilometre uzaklığında bulunan, kuş cenneti olma yolunda hızla ilerleyen ve ilin önemli turistik yerlerinden biri olan Ladik Gölü, hızla kuruyor. 8 kilometre uzunluğa sahip bin 300 hektarlık gölde, aşırı sıcaklardan ve DSİ’nin gölü sulama amaçlı kullanmasından dolayı yüzde 50’ye varan çekilme meydana geldi. Su yüksekliği 6 metreden 1.5 metreye düştü, sulak alan ise 700 hektara geriledi. Suların çekilmesi sonucu canlı balık havuzları ve balıkçılıkla geçinenlerin kayıkları karaya oturdu. Hayır yaşanmazdı. Çünkü göl korunmuş olurdu.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 197 Cevabı
Kaynakların Tasarruflu Kullanımı
Gereksinim duyduğunuz maddelerin madde döngüsü sayesinde, bir düzen içinde doğada bulunduğunu öğrendiniz. Yaşamın sorunsuz devam etmesi için bu düzenin korunması gerekir. Temiz su kaynaklarının tükenmesi, havanın kirlenmesi, canlıların nesillerinin tükenmesi bu düzeni bozan etkenlerdendir
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı
Geri Dönüşüm
Aşağıdaki görselde yer alan kutuları alışveriş merkezlerinde, sokaklarda, okulunuzda ve daha birçok yerde görmüşsünüzdür. Geri dönüşüm kutusu, gün geçtikçe daha fazla yerde karşınıza çıkmaktadır. Bu durum atıkların geri dönüşümünün ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Acaba atıkları ayrıştırmak neden bu kadar önemlidir? Geri dönüşümün ülke ekonomisine katkısı nedir?
  • Cevabı: Çünkü çöpleri ayırarak ayrıştırarak bazı çöplerin yeniden günlük yaşam içerisinde dönüştürmek mümkündür. Biz buna geri dönüşüm adı veririz. Mesela kağıtlar, plastikler, kartonlar, metal eşyalar yeniden fabrikalarda eski haline getirilerek kullanıma hazır hale getirilmektedir. Bu anlamda bu çöplerin diğer çöplerden ayrıştırılması ayıklanması gerekmektedir.
Katı atıkları geri dönüşüm için ayrıştırmanın önemini ve ülke ekonomisine katkısını açıklayıp konuyu çeşitli kaynaklardan araştırınız. Aşağıdaki verilerden de yararlanarak bu konuyu açıklayarak arkadaşlarınızla tartışınız.
1 ton kullanılmış kâğıt çöpe atılmayıp geri dönüştürüldüğü ve kâğıt üretiminde tekrar kullanıldığı zaman;
• 12400 m3 havadaki karbondioksidin bertaraf edilmesi,
• 12400 m3 oksijen gazının üretilmeye devam etmesi,
• 34 kişinin oksijen ihtiyacını sağlayan 17 yetişkin ağacın korunması,
• Ayda 3 ailenin tükettiği 32 m3 suyun tasarrufu,
• Kış aylarında ısınma amacı ile iki ailenin tüketeceği 1750 litre fuel oil tasarrufu,
• 2,4 m3 çöp depolama alanının tasarrufu,
• 20 ailenin bir ay süreyle tüketeceği 4100 kW/h elektrik enerjisinden tasarruf edilerek ülke ekonomisine katkıda bulunulması mümkündür.
  • Cevabı:
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 201 Cevabı
Bölüm Sonu Değerlendirmesi
 Okuduğunuz haber metninden hareketle kaynakların tasarruflu kullanımının önemini sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız. Elde ettiğiniz bilgilerden yararlanarak konunun önemini aşağıdaki noktalı yere yazınız.
  • Cevabı: Dünya yer altı ve yer üstü kaynaklarını insanların doğru bir şekilde kullanması gerekir. Bunun için devletler enerji ve ekonomi politikaları belirlemelidir. Kaynakları tasarruflu kullanmak gerekir. Doğal kaynakların sorumsuzca tüketilmesi çevreye ve diğer canlılara da zarar verdiğinden temkinli olmak gerekir.Tasarruf özellikle enerji kaynaklarının kullanılmasında oldukça önemlidir. Boş yere harcanan enerji kaynakları doğal dengenin ve döngülerin bozulmasına da neden olur. Enerji kaynaklarının sorumsuzca tüketilmesi ekonomik zararlara da yol açar. Bireysel ve toplumsal olarak belli bir grubun tahakkümü altına girmeyi kolaylaştırır. Enerji ve ekonomi politikalarında tasarruflu hareket etmek gerekir. Tasarruf yerinde ve zamanında, yeteri kadar ve gerekli bir şekilde harcama yapmaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erime, Donma, Buharlaşma, Yoğuşma, Kaynama, Kırağılaşma ve Süblimleşme-5.Sınıf Konu Anlatımı

Uzay Teknolojileri-7.sınıf fen konu anlatımı

İç salgı Bezleri ve Görevleri-6.sınıf